Reisverslag  Dag 16 - Maandag 15 Juni 2009

 

08:30 Wakker. Als eerste de auto weer inladen. De dekbedden vinden hun weg weer naar de achterbank en ook de rest van de spullen verdwijnt in de auto. Het is al broeierig warm en dus zweet ik flink. Even afspoelen en dan een duik in het zwembad. Dat verkoelt niet veel en dus lig ik nog even op bed met de airco aan. Dan ruim ik de hele kamer leeg en lever de sleutel bij Katharina in.

Dan richting Vyzantio (Sakis villa's). Sakis is boodschappen doen en ik kom Vangelis tegen die roept dat hij binnen 3 minuten terug zal zijn. Dat is goed want hij had mij een omelet beloofd. Ik krijg van Maria een frappee en even later meldt Vangelis zich bij zijn moeder dat het toch later gaat worden. Hij vervangt Dimitris in Acrothea want die moet wat papierwerk laten doen. En dus krijg ik van Maria mijn omelet wat ook helemaal geen straf is. Ik neem daarna nogmaals afscheid van haar en ga naar Acrothea. Onderweg stop ik bij Valtos Beach en neem afscheid van Andonis.

In de receptie van Acrothea ontmoet ik Vangelis en even later ook Dimitris. Vangelis gaat even later nog ouzo halen en zal die naar Apostolis brengen. Ik neem afscheid van Dimitris en ga richting Apostolis. Daar komt even later Vangelis met een 2 liter fles ouzo. Ik bedankt hem heel hartelijk en neem afscheid van hem. Voor Apostolis brand ik alles wat met de website te maken heeft (en alle foto's) op een DVD. Ik betaal hem voor de kamer en bedank hem hartelijk. Ik word door hem nog meer bedankt en hij vraagt of hij mij geld moet geven voor de website. Ik maak hem duidelijk dat dit niet het geval is. Hij vertelt dat er bij Katharina (van Andonis) olijfolie klaar staat en ik neem afscheid van hem. Hij is duidelijk ontroerd dat ik vertrek en zal mij missen (en niet enkel omdat ik kan helpen met computer en website).

Ik rijd naar mijn ex-kamer en lever de sleutel van de scooter in. Ik krijg de olijfolie en stop die - samen met Sakis ouzo - in de auto. Dan is het echt tijd voor vertrek en neem ik afscheid van Katharina. Ik krijg van haar een frappee en een ijskoude fles water mee. Om 13:45 verlaat ik Parga en ga op weg naar Paramythia. Daar zoek ik een flappentap want ik was vergeten in Parga geld op te nemen. In Ano Pedina zal echt geen flappentap zijn, maar het is niet ver van Ioannina.

De rit verloopt na Paramythia snel want ik zit weer op de Egnatia Odos en bereik dus al snel Ioannina. Dan de E-90 op richting Zagoria. Voordat ik het weet ben ik aan het klimmen en bereik ik al snel Ano Pedina. Het is 15:50 als ik voor Porfyron hotel stop. Er zitten twee mensen buiten en die wijzen naar een deur. Ik kom in het bar en restaurant gedeelte en herken het meteen van tv. Yiannis ligt op de bank te slapen en wordt wakker van mijn binnenkomst. Slaperig vraagt hij of ik nog een bier wil (in het Engels). Als ik ontken vraagt hij hoe laat het is. Als ik vertel dat het 4 uur is, zucht hij diep, zegt dat hij nog een half uur heeft en valt weer in slaap. Ik snap dat hij mij verwart met de man die buiten zit bier te drinken en laat hem lekker slapen.

Ik ga buiten zitten in de schaduw en zend even wat sms. Het is hier zo rustig dat ik ook bijna in slaap val. Ik dagdroom wat en dan hoor ik de deur open gaan. Yiannis kijkt mij nog wat slaperig aan en beseft dan dat ik de nieuwe gast ben. Hij excuseert zich voor zijn gedrag maar ik maak lachend duidelijk dat ik het totaal geen probleem vind. Ik krijg een frappee en al snel zitten we te praten over het dorp. Er wordt volop gebouwd maar lang niet alles gaat op de juiste manier en dat zal het dorp meer schaden dan goed doen. Teveel hotels doen het totale gebied ook geen goed. Ti na kanoeme? (wat kunnen we eraan doen?)

Even later komt Rita er aan rijden met een familie. Die bekijken het hotel en dan vertrekken ze weer. Ondertussen komen er nog wat stelletjes terug van wandeltochten. Het is hier wel een Nederlandse enclave, waarschijnlijk dankzij de tv-zending in Nederland. Ik maak kennis met haar en Yiannis verteld haar wat voor een ontvangst ik heb gekregen. Twee koppels vertrekken weer op visvangst excursie (zoals Herman den Blijker ook deed) en ik krijg van Yiannis te horen dat hij eigenlijk helemaal niets heeft gevangen. De vis kwam van een kweekvijver verderop en is aan het haakje geslagen. En toen gingen de camera's pas draaien.

Ik loop met Yiannis mee en krijg mijn kamer op de eerste etage toegewezen. Kamer 5, genaamd Smolikas (zie Hotel Porfyron en kijk bij de kamers). Ik pak wat spullen uit de auto en stop ze in de kamer. Die is aan de westkant en dus staat de zon er nu op. Ik sluit het gordijn en laat het raam dicht. Ik ga weer buiten zitten, geniet van de rust en van een boek. Yiannis komt met een boek naast mij zitten maar loopt af en toe de keuken in want het eten staat op het fornuis.

Ik ga nog even naar de kamer en val toch even in slaap. Om 20:30 word ik wakker, verfris mij zelf en ga naar beneden. Yiannis staat in de deuropening en vraagt of ik goed geslapen heb. Daarna vraagt hij of ik wat wil eten. Dat wil ik wel en neem plaats. De mensen die vanmiddag in de schaduw zaten zitten er al te eten en blijken hier al vaker te gast te zijn geweest. Ik krijg soep als voorgerecht en keftedes als hoofdgerecht. Ik raak in gesprek met de anderen en die blijken Thassos en Samothraki ook heel goed te kennen.

Dan komt Rita terug van Ioannina en krijgen we een drankje aangeboden. Ik krijg van haar nog wat info en dan komen ook de vissers terug met drie vissen. Die worden morgen gegrilled. De avond verloopt in een ontspannen gesprek met allemaal Griekenland liefhebbers. Om 0:15 ben ik een van de laatste die zijn bedje op gaat zoeken maar ik sluit dan ook snel mijn eigen luiken.


De vakantiedagen van 2009 op een rijtje