Reisverslag  Dag 35 - Vrijdag 28 Juni 2013

 

08:00 Wakker. Ik begin de spullen te pakken en breng zoveel mogelijk nu al naar de auto. Dat betekent dat de kistjes perziken er ook in gezet worden. Daarna vraagt Katharina of ik haar even wil helpen met iets op de computer. Het blijkt echter dat ze het wachtwoord niet weet, ja dan kom ik niet heel ver.

Dus dan toch naar boven om een douche te nemen en de laatste spullen dan in de auto te gooien. De zon komt boven de huizen vandaan, het wordt een zonnig warme dag. Hierna meld ik mij in de ontbijtkamer voor een laatste ontbijtje. Van Katharina krijg ik een frappee en na het ontbijt strijk ik binnen in de fauteuils neer want buiten heeft de schoonmaakster alles nat gespoten.

Ik bel nichtje Lisa omdat ze jarig is. Ze blijkt vrij te zijn en nog in bed te liggen (het is in Nederland 9:00). Gelukkig was ze al wat aan het wakker worden, althans dat beweert ze. Ze kan ook gewoon beleefd zijn, want zo is ze. Ik wens haar vele jaren en een fijne dag.

Na nog wat gelezen te hebben en wat letters in Wordfeud gelegd te hebben is het dan afscheid nemen. Ik krijg van Katharina een frappee voor onderweg inclusief flesje water en daarna een welgemeende knuffel en 3 zoenen. Van een extraatje voor de kinderen wil ze echt niets weten en ik heb hier weer voor een belachelijk lage prijs verbleven. En dan ook nog - enkel voor mij - een all-inclusive arrangement. Gewoon te gek! Ik bedank haar nogmaals voor alles, wens haar en de beide families alle goeds en hoop hu volgend jaar weer te zien.

De auto wordt gestart en om 11:00 verlaat ik Naousa. Het was een heerlijke week. Nu op weg naar Thassos. Die weg is bekend en al vaker beschreven, dus dat sla ik nu over. Ik stop, vlak voor de veerboot, in Chrisoupli bij de Lidl voor wat boodschappen. Elsbeth heeft niets nodig. Dan de veerboot op, ik blijf in de auto met de airco aan (om de boodschappen koel te houden) en ik kom om 15:45 van de boot af. Ik ben op Thassos!

Even later kom ik bij huize Sinodias/Pronk aan. Alles in diepe rust want ik zie niemand. Ik zet de koelkastspullen even in de koele garage en ga dan op hun balkon zitten. Ik schuif de stoel zo dat ik over de stad richting zee en veerboten kan kijken. Altijd genoeg te zien.

Een tijdje later hoor ik de schuifdeur open gaan en komt opa Pronk het balkon op. Hij was bij het zwembad en zag mij zitten. Van hem krijg ik wat water en we praten elkaar bij qua belevenissen in de afgelopen maand. Morgen vertrekken zij naar huis. Maar ze hebben een heerlijke tijd hier gehad en hebben goed genoten. Ook hier was begin juni regenachtig maar de laatste weken enkel goed weer. Dat zal de komende dagen wel veranderen.

Het blijkt dat Elsbeth niet aan het slapen is maar Tijn aan het ophalen is. Die werkt tegenwoordig in een strandbar wat vroeger het Sirtaki restaurant was. Een warm welkom volgt en ik zie dat Tijn behoorlijk gegroeid is en nu een echte puber is. Beide andere kinderen zijn op kamp, hier niet ver vandaan. Die komen morgen thuis om afscheid te namen van opa en oma en blijven dan een nachtje thuis slapen om op krachten te komen.

Er is toch geen villa vrij want qua bezettingsgraad is het heel goed gevuld. Er is een kamer voor mij bij Nicole gereserveerd. Opa Pronk nodigt ons (dus ook mij) uit om vanavond uit eten te gaan. Elsbeth spreekt af dat we hier ons weer om 20:00 verzamelen want ze gaat nu even liggen, ze heeft hoofdpijn. Ik vind het vreemd dat ik hier weer moet verzamelen omdat ik toch beneden in de stad slaap. Maar dat blijkt niet zo te zijn als ik bij het hotel naast het kantoor aan kom. Ik moet mij bij het andere hotel in Rachoni melden. Dat is het eerste hotel wat Stelios begonnen is. Nu snap ik het verzamelen!

In het hotel aangekomen zie ik geen Nicole maar het meisje achter de bar weet er ook van. Ik krijg sleutel 202 en neem het minimale aan spullen uit de auto. Ik blijf er tenslotte toch maar 1 nacht. Eerst even de airco de kamer laten koelen, dan een douche en daarna plof ik op het bed neer en ga liggen lezen. Dan is het tijd om mij aan te kleden en te vertrekken naar Thassos stad.

Ik sta net op het punt om de kamer te verlaten als er keihard op de kamerdeur gebonsd wordt en er geroepen wordt "fire!". Ik open de deur en zie een gang die vol staat met lichte rook. Ik pak meteen al mijn spullen (zoveel was het niet en het was snel voor het grijpen), verlaat de kamer terwijl ik de deur wel open laat staan zodat men weet dat die leeg is. Buiten gekomen gooi ik de spullen in de auto en ga dan kijken. Een appartement schuin boven mij spuwt donkere rookwolken uit via het balkon. Diverse mensen waaronder een in paniek geraakte Nicole staan de brandweer te bellen. Die moet uit Thassos stad komen, dus minimaal 10 minuten aanrijdtijd. Er is in ieder geval niemand meer in dat appartement.

Ik bel Elsbeth om dit te melden. Eerst denkt ze dat ik een grapje maak maar dat maak ik snel duidelijk. Er is een buurman van verderop die zag dat er zwarte rook van een balkon kwam. Hij is op de scooter er heen gereden, eerst dacht hij nog dat er gasten aan het bbq-en waren. Toen hij zag dat het echt brand was is hij naar binnen gevlogen en getracht de kamer binnen te komen. Dat schijnt hem gelukt te zijn en hij heeft zoveel mogelijk het vuur gedoofd terwijl een aantal gasten de deuren langs gingen.

Ook Stelios is blijkbaar gewaarschuwd en komt net achter de eerste brandweerwagen aan gereden. Ik zie dat de brandweer nog wel een paar verbeterpuntjes heeft maar toch staan ze al snel op het balkon en gaan de kamer binnen. Ondertussen zorgt Stelios ervoor dat de elektriciteit van het pand af gehaald wordt. Maar volgens mij hebben ze weinig tot geen bluswater hoeven te gebruiken. En dan wordt ook de oorzaak duidelijk. Een Roemeens stel heeft de waterkoker op een elektrische kookplaatje laten staan en heeft ook de keycard van de sleutel gehaald zodat de stroom erop is blijven staan toen ze de kamer verlieten.

Ik bel Elsbeth weer op, vertel haar de stand van zaken en omdat ik hier toch niets kan doen stap ik in de auto en rijd naar Thassos stad. Ik zet mijn auto stil bij Messogios waar ik door Akis wordt verwelkomd. Dat hij nu gehuwd is heeft hem nog niet getekend. Het echtpaar Pronk komt er nu ook aan en oma Pronk begroet mij hartelijk. Ze hebben hier op het eiland hun 60 jarig bruiloftsfeest gevierd, dat zijn er niet veel gegund. Dan komt ook Tijn op zijn fiets terwijl ik opa en oma net vertel van mijn belevenissen van zojuist. En dan komt ook Elsbeth eraan.

Het is een smakelijke maaltijd met leuke gesprekken. Elsbeth moet al eerder weg. Er blijkt een feestje te zijn van hun reiskantoor en aangezien Stelios nu met de brand bezig is, zal zij als gastvrouw moeten optreden. Opa Pronk vertelt hierna uit het verleden, hoe hij samen met oma de kippenbusiness in is gegaan. Hij kan er smakelijk over vertellen en ook Tijn hangt aan zijn lippen. Hoe het hobbymatig begon en uitgroeide tot een miljoenen kippenbedrijf.

Maar dan is het bedtijd voor Tijn en ook echtpaar Pronk wil wel gaan slapen. Ik heb via Elsbeth begrepen dat mijn kamer geen schade heeft anders dan wat lichte rooklucht. De mensen van de verdieping erboven zijn geherhuisvest. Dus ik rijd naar Skala Rachoni en merk dat er inderdaad nog volop schoon gemaakt wordt maar dat mijn kamer prima voor beslaping geschikt is. Nicole is zichtbaar een instorting nabij en gaat snel slapen. Ik volg dat voorbeeld en sluit om 0:15 mijn luiken.


Vorige dagVolgende dag

De vakantiedagen van 2013 op een rijtje